tiistai 19. kesäkuuta 2018

Italialaista ruokaa - Mamma mia!

Italialaisille ruoka on hyvin suosittu puheenaihe ja ruokailun parissa vietetään paljon aikaa. Sukujuhlien vietto tarkoittaa yleensä tunteja kestäviä syöminkejä. Kiire ei näytä olevan mihinkään istuessa yhdessä iltaa. Iltaa vietetään monen sukupolven voimalla. Mukana ovat niin vauvat kuin vaaritkin. Varsinkin häiden ruokailuun varataan kuulumma aikaa ja ruokalistaa muistellaan vielä vuosien takaa kaikkine yksityiskohtineen.



Italiassa kuulee usein kehuttavan Välimeren ruokavaliota. Välimeren ruokavaliolle on tyypillistä runsas vihannesten, hedelmien, viljatuotteiden, oliiviöljyn ja kalan nauttiminen. Myös viini sisällytetään terveelliseen ruokailutottumukseen kohtuullisesti käytettynä.






Kotioloissa ruokaillessa on tapana odottaa, että ruoanvalmistaja istuu pöytään ja vasta sitten aloitetaan yhteinen ruokailu toivottaen hyvää ruokahalua sanomalla Buon appetito! Ruokaa muistetaan kehua muun muassa onnittelemalla ruoanvalmistajaa onnistuneesta ateriasta sanomalla Complimenti allo chef! Ruokailun päätteeksi ei kiitetä kuten Suomessa on tapana, vaan samaa asiaa vastaavat mainitut Buon appetito ja ruoan kehuminen, complimenti allo chef!

Kotioloissa ei välttämättä enää syödä edes sekä alku- että pääruokaa ainakaan sekä lounaaksi että illalliseksi. Työssä käyvät saattavat syödä lounaaksi pelkän sämpylän, jossa on leikkeleitä tms.  Usein  ruoanlaittoon uhrataan enemmän aikaa viikonloppuisin.




Ravintoloiden menuissa on tarjolla aina pitkän kaavan mukaisesti ruokalajeja, joista voi valita haluamansalaisen yhdistelmän kunhan siihen kuuluu vähintään joko alkuruoka tai pääruoka:
antipasto = alkupala, primo piatto  = alkuruoka, secondo piatto = pääruoka, contorni = lisukkeet, dolce = jäkiruoka, bevande = juomat.

Suositan antipastoksi brucchettoja, secondo piattoksi pasta carbonaraa ja dolceksi pannacottaa. Eikä se pieni tujaus limoncelloa ole pahitteeksi ruuan päälle. Ei toisin ihan kevein Välimerellinen päivällinen, mutta ainakin kerran kesässä suotavaa. Varsinkin kun jättää primo piatton ja contorit seuraavaan kertaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti