Italiassa kuulee usein kehuttavan Välimeren ruokavaliota. Välimeren ruokavaliolle on tyypillistä runsas vihannesten, hedelmien, viljatuotteiden, oliiviöljyn ja kalan nauttiminen. Myös viini sisällytetään terveelliseen ruokailutottumukseen kohtuullisesti käytettynä.
Kotioloissa ei välttämättä enää syödä edes sekä alku- että pääruokaa ainakaan sekä lounaaksi että illalliseksi. Työssä käyvät saattavat syödä lounaaksi pelkän sämpylän, jossa on leikkeleitä tms. Usein ruoanlaittoon uhrataan enemmän aikaa viikonloppuisin.
Ravintoloiden menuissa on tarjolla aina pitkän kaavan mukaisesti ruokalajeja, joista voi valita haluamansalaisen yhdistelmän kunhan siihen kuuluu vähintään joko alkuruoka tai pääruoka:
antipasto = alkupala, primo piatto = alkuruoka, secondo piatto = pääruoka, contorni = lisukkeet, dolce = jäkiruoka, bevande = juomat.
Suositan antipastoksi brucchettoja, secondo piattoksi pasta carbonaraa ja dolceksi pannacottaa. Eikä se pieni tujaus limoncelloa ole pahitteeksi ruuan päälle. Ei toisin ihan kevein Välimerellinen päivällinen, mutta ainakin kerran kesässä suotavaa. Varsinkin kun jättää primo piatton ja contorit seuraavaan kertaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti