perjantai 30. maaliskuuta 2018

Buena Pasqua

Hyvää pääsiäisenaikaa kaikille. Ennen Pääsiäistä markettien alennuslehtisiä selatessani ajattelin, että pääsiäistoivotus suomeksi on kuin sanoisi jollekin, että hyvää paskaa vaan sullekin. Pasqua lausutaan s:ää suhuutellen ja qua lausutaan kuten raskankielessä terävästi liudentaen, silleen. Mainoslehtisten sivuilla oli kala - ja äyriäismainoksia yllin kyllin. Tosin kyllä lihaakin, kuten lammasta syödään täälläkin pääsiäisenaikaan. Lehtisissä oli yllin kyllin myös viini ja väkevämpien juomien mainoksia. Kyllä täällä saisi itsensä hengiltä, jos yrittäisi maistella kaikki viini ja väkevämpien juomien valikoimat. Markettien ja pastisserioiden hyllyt notkuvat erillaisia kuivakakkuja. Nämä kakut kuuluvat juhlaan ja juhlapyhiin. Kakut ovat koostumukseltaan kevyitä, eivätkä lainkaan äklömakeita, vaan sopivasti makeita. Itse pidän sitruunakakuista, mutta kaikki sitruunakakut olivat tuhottoman suuri, joten päädyin tummaasuklaata sisältävään kakkuun. Kakut ovat muutamasta eurosta noin kymmeneen euroon.


Ja voi hyvä tavaton näiden suurien ja yhä suurempien yllätysmunien määrää kaupoissa! Itse pidän Baci-suklaasta ja sainkin nuorisolta eilisen syntymäpäiväni kunniaksi suklaamunan. En vaan raaski avata munaa. Ehkäpä Pääsiäisen jälkeen, sitten kun suklaan himo käy voittamattomaksi. Tosiaan suurimmat munat olivat lähes puolimetkiä halkaisijaltaan ja hintaa noilla munilla oli jopa huima 80€.

Täällä odotetaan kevään tuloa kuulumma vielä viikon verran, mutta tänäänkin vaikka satelikin lämmintä oli +16 astetta, aivan kuten suomalaisen kesäpäivän sää. Niinpä sain vihdoinkin hankittua kukkaset ulkoruukkuihin. Niin olen jahdannut narsisseja, mutta näin lähempänä Pääsiäistä niitä ei löytynyt enää mistään. Noin kuukausi sitten hypistelin kukkakaupoissa narsissiruukkuja. Oli keksittävä jotain muuta. Löysin lähi marketista, Bennetiltä aivan viehkot, tummaa violettia olevat orvokkiruukut, jotka istutin hetki sitten, ennen pimeän tuloa. Ai, kun mieli on hyvä, että tyhjyyttä ammottavissa ruukuissa on nyt silmäniloa. istutuskaverina tietysti pihassa hyöri meidän tanhupallo Vito.




Toissapäiväinen pyöräilyretkeni Comoon hakemaan ulkokukkasia päättyi siihen että kukkakauppias oli siestalla. Voi, milloinkahan opin katsomaan kelloon ennen kuin lähden. No, oli aivan ihana sää pyöräillä pitkin rantatietä, ei haitannut yhtään, etten saanut ulkokukkasia. Poikkesin kävellessäni Comon vanhan kaupungin kapeita kujia Lush:ssa täydentämässä kylpypommeja. Joka sesonkiin valmistetaan uusilla ideoilla, mitä viehkompia tuoksuja ja muotoja. Mukaani tarttui pääsiäismuna - ja kalapommit. Kyllä nyt kelpaa Pääsiäisenä myös kellua kylvyissä.



Kuten Luxenburilainen ystäväni totesi meillä Suomessa viimeksi käydessään, että te suomalaiset olette kovia polttamaan kynttilötä. Niin muuten ollaankin tai minä olen ainakin. Yritin löytää munan mutoisia kynttilöitä, mutta mistään en löytänyt tai paremminkin löysin, mutta väärän värisiä. Aaeteistani kaivoin poikien pieninä maalaamia munia. Aarremunaunat ajavat nyt Festivio-kynttilän jaloissa munakynttilöiden virkaa. Oikeastaan ovatkin söötimpiä. Munia pyöritellessäni minua huvitti, että lähes jokainen muna on hyvin tummasävyinen. Hehän sötköttivät kaikkia värejä muniin ja niinpä niistä tulikin melkein mustia.



Vietetään oikein rauhallista Pääsiäistä ja nautitaan ulkoilusta - Buena Pasqua kaikille lukijoille.


Ps. Kynttilät ovat muuten Ruotsin kuninkaan linnan puodista. Samanlaisia kyntilöitä käytetään linnan juhlatilaisuuksissa.  Hulppeita ne ovatkin jo pituutensa puolestakin. Ja huomaa kultaiset kruunut kynttilöissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti