maanantai 7. tammikuuta 2019

Joulunaikaa

Joulun odotus alkoi aivan selkeästi täällä viikonloppuna ennen ensimmäistä adventtia. Kirkonmäki sai koristeensa kuluneen viikon aikana. Koristeet koristavat edelleenkin mäkeä. Täällä ilmaston vaihtelut eivät ole niin yllättäviä kuin Pohjolassa, joten maalatut koristeet ovat säilyneet oikein hyvin. Viehkoja seimiasetelmia näkyy myös pikku kylien teiden varsilla.



Aurinko laskee täällä noin kello 17.00 jälkeen ja sitten hiipii todellinen pimeys. Italialaiset ovat rohkeampia ulkovalojen käyttäjiä joulunaikaan kuin esimerkiksi me suomalaiset. Pihoissa ja parvekkeilla loistavat ja välkkyvät moniväriset valoköynökset ja figuurit. Paljon näkee myös projektereilla valaistuja talojen julkisivuja. Upeimmat valoesitykset olen tänä vuonna nähnyt Comon keskustassa, Comon katerdraalin aukiolla. Esityksessä ei ole värejä ja jouluun liittyviä aiheita säästelty.






Täällä Pohjois-Italiassa on myös aivan viehko joulutori. Pieniä, puisia myyntikojuja on satoja ympäri Comon aukioita. Myytävänä käsitöitä ja uskomattomia jouluherkkuja, kuten esim. kuivattuja ja sokeroituja hedelmiä. Ja muutamasta kojusta saa myös lämmittävää, mausteista Vin Bruleeta. Myyntikojut ja niiden ympäristö ovat kauniisti valokoristeltu. Joulutori on auki kello 20.00, jonka jälkeen voi siirtyä ihastelemaan katerdraalin aukion valoja kansainvälisessä ihmisvilinässä.


Vaikka täällä on joulukuussa ollut erittäin lämpimiäkin päiviä, jopa 18 astetta, niin kyllä täällä joulufiilikseen pääsee. Valtaisasti on erilaisia joulusia tapahtumia, koristeltuja rakennuksia ja kuusia ympäriinsä. Joululaulut raikaa ostoskeskuksissa, myymälöissä ja radiossa, tuntuu että täällä eletään joulukuussa suorastaan jouluhuumassa.


Jouluuni kuuluu perinteisesti koristeiden askartelu. Olin kerännyt naapurin suuresta kuusesta pudonneita käpyjä pitkin syksyä ja kuivannut niitä. Ajatuksenani oli tehdä kävyistä suuri kranssi, mutta toisin kävi. Täällä perinteisesti sidotaan havun ja kasvien oksia kimpuiksi ja oksiin kiinnitetään muun muassa silkkipuun oksia, muistuttamaan meitä tursiteja Comosta silkkikaupunkina. Ilmeisemminkorsitella on myös tarkoitus tuoda seuraavalle vuodelle myös vaurautta ja terveyttä. Itse tekaisin kimpun naapurin suuresta havupuusta myrskyssä katkenneista oksista, Tuija-aidasta harvestamista oksista, muraatin oksista, jotka rönsyilevät pitkin tonttimme pensasaidassa. Liimasin vielä muutaman kävyn ja kastanjapuun palleroisen kimppuun. Italialaiseen stailiin sidoin kimppuun vielä kultaisen nauhan. Täytyyhän sitä jotain blingblngiä olla!  Kiinnitin kimpun pihapiirimme kulkuporttiin, jossa koriste on saanut olla ihan rauhassa, ilman ilkivaltaa koko joulun ja uuden vuoden ajan. Olen ajoittain kova färkkäämään kaiken näköistä ja katselen uusia ideoita muun muassa Pinteresistä. Myös Suomeen näyttää tulleen buumi sitoa havun oksia kimpuiksi ja koristeiksi ulko-oviin perinteisten havukranssien rinnalle. Tässä teille ensi jouluksi hyvä ja helppo koristevinkki.


Ennen Joulua kävimme myös ihailemassa ja rauhoittumassa Comon katetraalissa. Pojat sytyittivät kynttilät poisnukkuneille omaisillimme, tunnelma katedraalissa oli pysähdyttävä. Ihana, kiireetön  hetki joulunajan kiireissä.


Kodin koristelun Jouluun aloitan yleensä joulukuun alussa, kuten tänä vuonnakin. Harmi, että muut perheessämme ovat hajuallergisia ja allergisia milloin millekkin, joten voin unohtaa hyasintit ja jopa joulutähdetkin -huoh! Kävin nappaamassa naapurin pihasta, ilmeisesti vanhan eläinsuojan kivijalasta hieman sammalta. Tein niistä eri kokoisia palloja, jotka sidoin ohuen, ohuella kultaisella metallilangalla. Naapurin suuresta havupuusta oli pudonnut syysmyrskyssä oksia, joita noukin muutaman joulunajan askarteluuni. Liimapistoolin ostin Tigerista muutamalla eurolla. Eri kokoisia käpyjähän minulla jo olikin. Sitten ideoiden hakua Pinterestistä ja joulukoristeet esille, kohta minulla oli paria allergiavapaata jouluista asetelmaa valmiina. Asetelmien viereen tuoksuttomia kynttilöitä ja niinpä syntyi helposti ja edullisesti mielestäni kauniit asetelmat.




Joulukuusen koristelen Itsenäisyyspäiväksi, kuten nytkin tein. Voi, että kuusi, vaikkapa tekokuusi onkin, tuo viimeistään joulun kotiin. Lasi shamppanjaa Suomen itsenäisyyden kunniaksi ja sitten seuraamaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia ja pukuloistoa.


Mitä sitten suomalaisessa joulupöydässämme täällä Lombardiassa sitten olikaan? Aaton aloitimme brunssilla: Makeaa riisipuuroa, jossa vatkattu kerma, sokeria, kanelia ja päälle koristeiksi sokerikanelilla maustettuja omenasiivuja. Puuroa jäi vielä Joulupäivän brunssillekin, joka sai piparitwistin maukseen. Joulupöydissä maistelimme myös Suomen tuliaisia, piparisuklaapalloja ja lakritsipipareita, nameja. Kivoja maku-uutuuksia, joita toivottavasti saa jatkossakin.



Olen perinyt Hämäläisen, imelletyn perunalaatikkoreseptin anopiltani. Hän aikoinaan opetti minulle tuon taidon, jota on ollut ilo ja kunnia pitää yllä. Perunalaatikot tein joulukuun alussa imeltymään raakapakasteina pakkaseen. Imellettyä perunalaatikkoa tulee ainakin olla joulupöydässä, kuten tänä vuonnakin oli. Heikki on todella hyvä kokki ja erityisesti taitaa meidän perheen liharuokien valmistuksen. Hän maustoi ja valmisti paistin, riistalihapullat ja perinteisen italialaisen possurullan,  herkkujahan ne olivat. Kesälomallamme Suomessa pikaisesti pistäydyimme ostamassa "maailman parhainta" sinaappia Tertin kartanolta, Mikkelistä. Mikäli ette ole vielä sitä maistaneet, pysähtykää Itä-Suomessa matkaillessa kartanon puodissa edes sinappiostoksilla, suosittelen. Joulupöytämme perinteisiin kuuluvat alkupaloina kalat ja Venäläinen silli, joista nautiskelimme tänä vuonnakin. Silli lensi tänne Suomesta saakka, muut tarpeet sillilautaseen ja kalalautaseen löytyikin täältä. Tomattista papusalaattia tarjoilemme myös juhlapöydässämme. Resepti on kantautunut Heikille vuosikymmeniä sitten Bulgariasta.





Jäliruuaksi nuoriso halusi valmistaa Baleys-kakkua, Oreo-pohjalla ja niinpä jälkkärinä herkuttelimme kakulla, jota kuulumma oli vain tämä Limited edition.


Joulunaika on ohi ja nyt odottomaan seuraavaa joulua ja keräämään uusia, pikku ideoita koristeluun ja menuseen.

Ciao!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti